Kako održavati kožne cipele?
17.03.2023.

KAKO ODRžAVATI KOžNE CIPELE?

Svi volimo obuću visokog kvaliteta od prirodne kože jer takva obuća garantuje dugotrajnost, a ujedno je i veoma prijatna za naša stopala. Međutim, mnoge vrste kožne obuće poput one od prevrnute ili brušene kože, kao i od velura, ne usuđujemo se da kupimo jer ne znamo kako se ona održava.

 

U pitanju su materijali slični plišu, mekani, uvek moderni i naizgled teški za održavanje, te često odustanemo jer ne želimo da takvu obuću slučajno upropastimo. Potpuno vas razumemo i zato smo vam pripremili kratak vodič koji odgovara na pitanje kako održavati kožne cipele ovakvih posebnih materijala.

 

 

Kako očistiti cipele od prevrnute kože?

Cipele poput ovih su mekane, udobne i izgledaju veoma lepo, ali kada ih treba očistiti to predstavlja pravi podvig. Na ovakvim cipelama više se taloži prljavština i svaka mrlja i ogrebotina je jasno vidljiva. Uglavnom nisu pogodne za vlažno vreme, ali za suvo i hladno i te kako jesu budući da su veoma komotne i tople.

 

Cipele od prevrnute kože čiste muške ruke sa četkom na drvenoj pozadini.


Scholl Lidean bež čizme pravi su primer toga, veoma ženstvene, udobne, kvalitetne, a teške za održavanje. Da li? Zapravo uopšte ne ako pratite naše preporuke. Svakako im je potrebno više pažnje, ali to ne znači i da bi trebalo da ih se odreknete. Kada kupite ovakve jedne cipele, preporučujemo vam da ih odmah zaštitite sprejem za impregnaciju obuće jer ćete tako sprečiti većinu problema koji mogu nastati spoljašnjim uticajima na ovakvu kožu. Evo šta vam je sve neophodno za održavanje ovakvog neodoljivog para:

 

 • Krep četka ili sunđer za uklanjanje nečistoća koje dolaze od spolja
 • Guma za čišćenje i uklanjanje tvrdokornih mrlja
 • Tečna pena ili neko drugo sredstvo koje skida mrlje od vode, soli i sl.
 • Već pomenuti sprej za zaštitu antilopa koji služi i za osvežavanje boje

 

 

Kako očistiti cipele od brušene kože?

Ovakve cipele su veoma srodne prethodnima, tako da je u pitanju ista problematika. Za razliku od čizama napravljenih od glatke kože i ostalih materijala, cipele od brušene kože traže specijalan tretman. Stoga morate da naučite kako da ih očistite, a da ih istovremeno ne uništite. Pogotovo ako je u pitanju neki luksuzni model poput Scholl Madina u bež boji. Još jedan primer izvanrednog para obuće od brušene kože koju, uz instrukcije, s lakoćom možete održavati su i Hellen crne cipele.

 

Cipele od antilop čiste muške ruke sa četkom na drvenoj pozadini.

 

U pitanju je najfinija koža, veoma retka na našem tržištu budući da je veoma luksuzna, te je proizvođači sa ovih prostora i ne koriste. Evo kako da ih uspešno očistite:

 

 • četkicom ili sunđerom najpre očistite prljavštinu
 • ako su mrlje tvrdokorne, površinu nežno očistite gumenom četkom
 • tečnu penu dobro promućkajte i utrljajte četkom na cipelu
 • uzmite meku krpu, pokvasite je i lagano trljajte
 • sušite obuću tapkajući po njoj suvom krpom
 • ostavite cipele da se suše nekoliko sati i obložite je suvim krpama iznutra i spolja. Možete koristiti i novinski papir, kao i kuhinjske ubruse
 • iznesite cipele na vazduh, stavite ih na prozor ili na terasu, a zatim ih poprskajte sprejem za zaštitu svuda i ravnomerno i ostavite da se osuši
 • ispolirajte cipele posebnom mekom četkom

 

Savet plus: pre nanošenja bilo kog sredstva, uvek ih prethodno testirajte na nekom manje vidljivom delu cipele kako biste proverili njihov efekat na koži.

 

 

Kako očistiti cipele od velura?

Velur cipele su veoma elegantne i poseduju mekanu baršunastu površinu koju treba pažljivo tretirati. Ako posedujete Scholl New leda braon cipele onda vam je sigurno i te kako stalo da ih očuvate. Nikad ih nemojte ostavljati izložene direktnim sunčevim zracima jer to utiče na boju. Od profesionalnih proizvoda koriste se emulzije, sprejevi, vodootporne impregnacije i sredstva za uklanjanje mrlja.

 

Ako ste se već odlučili da hrabro zakoračite u jedan ovakav model, onda je najbolje zajedno s cipelama na istom prodajnom mestu kupiti i sredstva za njihovo održavanje. Osim što poseduju zaštitnu funkciju, ta sredstva mogu imati i pigment za održavanje boje kako bi ona uvek bila intenzivna. Prašina se veoma lako taloži na ovakvim čizmama, pa ih uvek treba pažljivo istretirati mekom četkom, a čitav potupak je isti kao i kod prethodne dve vrste cipela.

 

 

Kako očistiti cipele iznutra?

Ako vam se iz cipela širi neugodan miris i već ste na gotovs da ih bacite, ipak pričekajte jer vam možda naši saveti mogu pomoći:

 

 • stavite cipele na balkon da se provetre
 • zamenite uloške
 • stavite u njih puder za obuću
 • nabavite dezadorans za cipele
 • stavite sodu bikarbonu u cipele i ostavite da prenoći, ujutru usisajte ili dobro istresite unutrašnjost

 

Nemojte se bojati luksuzne obuće i „komplikovanih“ materijala od kojih su izrađene. Koračajte hrabro u jednim ovakvim Scholl cipelama i održavajte ih s ljubavlju.

Za obaveštenja o popustima i akcijama
prijavite se za Scholl Newsletter